Resep: Donut lembut dan glazenya Anti Gagal

  • 3 min read
  • Jul 14, 2021

Donut lembut dan glazenya. Donut lembut dan glazenya Haii bunda,kali ini aku buat donat dan glazenya,bahan sesuai hasil ya,untuk selengkapnya boleh kunjungi channel youtube bunda edha,tentang makeup,beauty end baking terimakasih Donat sememangnya snek kegemaran ramai kerana teksturnya yang gebu dan lembut! Image via kisahresepi.com Tetapi untuk menghasilkan donat yang gebu gebas, anda biasanya memerlukan jangka masa yang lama kerana adunan donat perlu direhatkan. Setelah percubaan demi percubaan, inilah resepi donut yang berjaya dihasilkan oleh Puan Nurul Azfa Azizan atau lebih mesra dengan panggilan Kak Nurul.

Donut yang lembut dan gebu, menggunakan kentang sebagai bahan pelembut semulajadi. Che Nom sukan nak kongsi cara-cara penyediaan dengan anda semua sebab donu. Apabila terbaca resepi Donut dari HaSue di Myresepi yang ditulis sebagai paling lembut, gebu dan sedap serta tak payah diperap, spontan saya jadi tertarik dan hati teruja untuk mencubanya walaupun baru beberapa hari lepas, saya membuat Donut kentang yang gebu gebana, pinjam istilah yang diguna Chah dari blog Bila Chah Ke Dapur.

Anda sedang mencari inspirasi resep donut lembut dan glazenya yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal donut lembut dan glazenya yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari donut lembut dan glazenya, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan donut lembut dan glazenya yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Donut lembut dan glazenya Haii bunda,kali ini aku buat donat dan glazenya,bahan sesuai hasil ya,untuk selengkapnya boleh kunjungi channel youtube bunda edha,tentang makeup,beauty end baking terimakasih Donat sememangnya snek kegemaran ramai kerana teksturnya yang gebu dan lembut! Image via kisahresepi.com Tetapi untuk menghasilkan donat yang gebu gebas, anda biasanya memerlukan jangka masa yang lama kerana adunan donat perlu direhatkan. Setelah percubaan demi percubaan, inilah resepi donut yang berjaya dihasilkan oleh Puan Nurul Azfa Azizan atau lebih mesra dengan panggilan Kak Nurul.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah donut lembut dan glazenya yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Donut lembut dan glazenya memakai 12 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Donut lembut dan glazenya:

  1. Sediakan 450 gr Tepung pro tinggi.
  2. Siapkan 8 gr Ragi.
  3. Sediakan 50 gr Gula pasir.
  4. Siapkan 3 sdm Susu bubuk.
  5. Siapkan Kuning telur2 + 1putih telur.
  6. Gunakan 180 ml Air hangat.
  7. Gunakan 50 gr Margarin.
  8. Gunakan 1 sdt Garam.
  9. Sediakan Glazenya.
  10. Sediakan 160 Coklat milk/dcc.
  11. Ambil 30 ml Susu uht.
  12. Ambil 1 sdm Margarin.

Boleh klik di SINI untuk melihat resepi Donut Kentang yang. Hai semua, Kembali lagi dlm youtube channel saya Mrs Lara. Di video kali ini saya kongsikan satu rahsia iaitu rahsia buat donut lembut, gebu dan sedap. Salam dear , i dah try resepi ni mmg jadi cantik lembut gebugebas donut ni.

Cara membuat Donut lembut dan glazenya:

  1. Campur semua bahan kecuali air dan margarin.
  2. Beri air bertahap jika adonan lembek atau keras sesuai kelembaban tepung bisa diatur airx ditambah atau dikurangi.
  3. Uleni sebentar atau mixer lalu masukkan mentega,uleni sampai kalis.
  4. Ttp adonan sekitar 45 menit,setelahitu bentuk adonan dan istirahatkan lagi 30 menit.
  5. Goreng di minyak mendidih dengan posisi api kecil.
  6. Untuk glaze tim semua bahan setelah itu siap di beri toping.
  7. Selamat mencoba selengkapnya di channel bunda edha.

Semua puji donut gebu dan lembut 🙂 Reply Delete. Hari ni nak kongsi resipi buat donut yang gebu dan cantik kejadiannya. Kadang geram je rasa bila buat donut tapi tak berapa gebu, kan? Penyajian paling tepat untuk resep kali ini adalah dengan menyisihkan sementara donut dalam suhu ruangan agar glazy toppingnya menjadi lebih mengeras, setelah itu sajian ini akan bisa anda santap dengan mudah. Namun tentu saja tekstur dan cita rasanya berbeda dengan donat asli Indonesia, semisal donat kentang.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat donut lembut dan glazenya yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Related Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *