Resep: Donut Lembut Anti Gagal

  • 2 min read
  • Jul 08, 2021

Donut Lembut. Resepi donut sangat simple, lembut walaupun dah sejuk. Katanya, resepi ini menghasilkan teksturnya donut yang sangat lembut 'seperti pipi baby yang bam bam'. Walaupun digoreng waktu petang, malamnya pun masih lembut dan boleh dimakan keesokan paginya.

Sendiri buat sendiri jatuh cinta hahaha next time nak buat lagi dan try buat recepi lain tp ikut cara mamasya. Donut yg lembut, sedap, tahan lama. Buat ptg sabtu ahad pagi makan pun still sedap dan lembut. puas hati sgt.

Lagi mencari ide resep donut lembut yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal donut lembut yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari donut lembut, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan donut lembut enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial.

Resepi donut sangat simple, lembut walaupun dah sejuk. Katanya, resepi ini menghasilkan teksturnya donut yang sangat lembut 'seperti pipi baby yang bam bam'. Walaupun digoreng waktu petang, malamnya pun masih lembut dan boleh dimakan keesokan paginya.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah donut lembut yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Donut Lembut menggunakan 9 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Donut Lembut:

  1. Ambil 500 gram tepung terigu protein tinggi.
  2. Gunakan 4 btr kuning telur.
  3. Siapkan 60 gr gula pasir.
  4. Ambil 3 sdt ragi instan.
  5. Siapkan 270 ml susu cair dingin.
  6. Siapkan 80 gr margarin.
  7. Ambil 1/2 sdt garam.
  8. Siapkan Minyak untuk menggoreng.
  9. Gunakan Gula halus, meises.

Bila kita sebut mengenai rasa donut yang lembut dan gebu ni seperti donut Big Apple dan donut-donut di kedai yang lain, faktor utama adalah kadar naik doh donut tu sendiri dengan penggunaan yis,pelembut roti atau bun softener dan juga shortening. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air simpanan dalam peti ais. Terus terap pada acuan, sebelum tu guna pengelek untuk meratakan doh. Hari ni nak kongsi resipi buat donut yang gebu dan cantik kejadiannya.

Langkah-langkah menyiapkan Donut Lembut:

  1. Dalam mixing bowl campur terigu, gula, ragi instan, kuning telur, dan susu cair. Uleni hingga tercampur rata, saya pakai mixer sekitar 5 menit..
  2. Masukkan margarin dan garam, uleni hingga kalis elastis (saya pakai mixer sekitar 10 menit)..
  3. Bagi adonan menjadi 20 bagian sama besar. Lubangi dengan donut cutter. Taruh diatas loyang yang sudah ditaburi tepung agar tidak lengket. Diamkan selama 30 menit..
  4. Siapkan wajan, panaskan minyak lalu goreng donut hingga cokelat keemasan dengan api kecil-sedang saja. Cukup dibalik sekali saja selama menggoreng. Topping sesuai selera..

Kadang geram je rasa bila buat donut tapi tak berapa gebu, kan? Saya mahu berpegang dengan seyakin yakinnya. Donat sememangnya snek kegemaran ramai kerana teksturnya yang gebu dan lembut! Image via kisahresepi.com Tetapi untuk menghasilkan donat yang gebu gebas, anda biasanya memerlukan jangka masa yang lama kerana adunan donat perlu direhatkan. Tapikan, kalau malas sangat nak buat, atau barang memang takda dirumah, tapi nak sangat makan donut, beli je.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat donut lembut yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Related Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *